Krajová specialita
Prácheňské hnětýnky
na cca 24 ks potřebujete:
500 g másla
500 g cukru
obsah vanilkového lusku
2 lžíce rumu (tuzemák)
6 vajec
750 g polohrubé výběrové mouky
citronovou kůru
Změklé máslo šleháme společně s cukrem, vanilkou, žloutky. Hmota musí být řádně vyšlehána do pěny.
Z bílků vytvoříme tuhý sníh. Aby lépe držel, přidáme do něj 2 lžíce moučkového cukru.
Do vyšlehané máslové hmoty vmícháme mouku. Vznikne nám tuhé těsto, do něhož lehce vetřeme sníh. Pokud by těsto před vmícháním sněhu bylo příliš tuhé a nešlo míchat, tak ho zředíme smetanou.
Prácheňské hnětýnky
na cca 24 ks potřebujete:
500 g másla
500 g cukru
obsah vanilkového lusku
2 lžíce rumu (tuzemák)
6 vajec
750 g polohrubé výběrové mouky
citronovou kůru
Změklé máslo šleháme společně s cukrem, vanilkou, žloutky. Hmota musí být řádně vyšlehána do pěny.
Z bílků vytvoříme tuhý sníh. Aby lépe držel, přidáme do něj 2 lžíce moučkového cukru.
Do vyšlehané máslové hmoty vmícháme mouku. Vznikne nám tuhé těsto, do něhož lehce vetřeme sníh. Pokud by těsto před vmícháním sněhu bylo příliš tuhé a nešlo míchat, tak ho zředíme smetanou.
Hotovým těstem plníme plechové formičky, které jsme dobře vymazali máslem a vysypali hrubou moukou. Formičky je nutno plnit asi
z poloviny, jinak nám těsto při pečení bude vytékat.
Poznámka: do těsta by se neměl přidávat kypřicí prášek. Těsto kypří řádně vyšlehaná máslová hmota. Pokud si však přeci jen chceme být jisti, přidáme do mouky půl lžičky kypřicího prášku.
Upečené hnětýnky po částečném zchladnutí vyklápíme na plech a zdobíme čokoládovou polevou (do 60% čokolády, kterou rozehřejeme na vodní lázni, přidáme pár lžic oleje,
aby se poleva dala lít) nebo cukrovou polevou (rozmíchaný moučkový cukr s citrónovou šťávou). Na polevu umisťujeme cukrové ozdoby nebo jakékoli libovolné zdobení.
Recept dodala společnost RODEPI
(Rozvoj destinace Písecka)